Zoeken in deze blog

zondag 27 oktober 2013

Kleine kinderen en hun grote angsten

Zorgenvriendjes
Jonge kinderen hebben geregeld angsten en kunnen zich grote zorgen maken. Dit geldt misschien nog wel meer voor hoogbegaafde kinderen, omdat zij diep doordenken over de dingen om hen heen en omdat zij hierover niet altijd communiceren. In ieder geval niet met leeftijdgenoten. Het gevolg is dat ze vastlopen in hun eigen angsten en steeds 'zorgelijker' worden.
Of deze angsten en zorgen gegrond zijn of niet, doet niet terzake; Ze kunnen het een kind heel moeilijk maken. Wegnemen van de angsten is meestal niet mogelijk. Jonge kinderen leven in een magische werkelijkheid, die wij als volwassenen niet (meer) kennen.
Het serieus nemen van de emotie angst kan al veel troost geven.
Ook kan visualiseren dat de angst wordt weggenomen een rol spelen bij het beheersbaar maken van de angst of zorgen.

Ik las op zorgenvriendjes.nl:
"Als de nacht invalt, is het tijd voor dromen. Vrolijke, grappige, droevige en spannende dromen zijn oké. Maar door gemene nachtmerries lastig gevallen worden zodat je wakker wordt, is vervelend.
Maar gelukkig voor ons zijn er Zorgenvriendjes! Elke nacht en zelfs overdag veranderen ze angsten, zorgen of slechte humeuren in leuke verhalen."
Er zijn 26 verschillende zorgenvriendjes. Hieronder een selectie.
1. Teken je zorgen of schrijf ze op!
2. Stop ze in de mond!
3. Sluit de rits. Dat lucht op!

Hoe de zorgenvriendjes alle angsten, zorgen of slechte humeuren veranderen in leuke verhalen..... hier moet je als opvoeder zelf je fantasie gebruiken. Misschien zo'n actie als bij de tandenfee, spenenfee of Sinterklaas: 's nachts haal je de 'zorgentekening' uit de buik van de knuffel en stopt er een leuk verhaal of een vrolijke tekening in. Die kun je dan de volgende morgen samen met het kind bekijken.

Ik heb zelf een zorgenvriendje gehaakt; minder zacht dan de plushen exemplaren uit de winkel, maar zo is hij wel heel 'eigen'.

1 opmerking:

  1. Hoi Baukje,
    Soms word ik gek van alle input die je kunt krijgen via Internet, maar hier ben ik wel weer heel blij mee. Heel herkenbaar wat je schrijft over hoogbegaafde kinderen. En wat een ontzettend leuk idee die Zorgenvriendjes! Heb zelf geen kinderen meer in die leeftijd maar hou deze Zorgenvriendjes zeker in gedachten voor anderen! Dank voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen