Zoeken in deze blog

zondag 5 januari 2014

Knappe Koppies Coaching

De laatste tijd heb ik weinig blogs geschreven. Hoe anders had ik me dit voorgesteld: ik zou hele lessenseries ontwerpen bij de meest gebruikte kleuterthema's, allerlei uitwerkingen van de taxonomie van Bloom maken,  publicaties over hoogbegaafdheid en ontwikkelingsvoorsprong recenseren....
Maar al werkende in mijn kleuterklas en in mijn plusklas 5/6 en al pratende met collega's, vriendinnen en ouders van mijn leerlingen verschoof het zwaartepunt van mijn interesse: van lesgeven naar opvoeding.

Ik probeer dit kort uit te leggen.
Kinderen die knap, slim, pienter etc. zijn, hebben onderwijs nodig dat aansluit bij hun cognitieve talent.
Heel vaak ook zijn deze kinderen zeer gevoelig, serieus, druk of juist veel te afwachtend.
Met alleen een aanpassing in het onderwijsaanbod heb je maar een deel van dat wat het kind nodig heeft. Hoe het in het leven staat, hoe de ouders aankijken tegen het 'anders zijn' van hun kind en aan welke verwachtingen het kind denkt te moeten voldoen, zijn van enorme invloed op hoe hij zich in de onderwijsleersituatie voelt en gedraagt. Kortom, ik voelde de behoefte om breder te gaan kijken. En daarbij ben ik er van overtuigd dat als je iets wilt bereiken met kinderen, je hun ouders hier vanaf het begin bij moet betrekken.
Ik heb gemerkt dat ouders dit ook heel graag willen!

Als groepsleerkracht kan ik voor het kind iets betekenen in de schoolsituatie. Daar geniet ik van!
Ouders, weet ik (en niet in de laatste plaats uit eigen ervaring), hebben het nodig om hun verhaal over hun kind te doen. Of dat nu gaat over de schoolprestaties, over het gedrag of de gezondheid van hun kind.
Ouders van  hoogbegaafde kinderen, ouders van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong, ze hebben het niet altijd gemakkelijk. Hun kinderen hebben net als leeftijdgenoten hun buien, waarom-fase en momenten van ongehoorzaam zijn.... maar dan anders. De buien kunnen langer duren, de waarom-vragen houden soms jaren aan, het niet willen gehoorzamen of telkens met je in discussie gaan, blijven maar voortduren. Je kunt hier ontzettend moe van worden. Je kunt zelfs gaan denken dat er iets mis is met je kind (of met jou zelf!).

Kijk, daar wil ik er dus graag zijn voor de ouders. Een luisterend oor bieden, meedenken over de opvoeding en het onderwijs (eventueel de schoolkeuze), helpen bij het uitstippelen van een aangepast lesprogramma als de leerkracht hiervoor open staat....
Op mijn website schrijf ik:
"Samen met de ouders kijk ik naar hun kind. Ik reis een eindje mee in de trein van hun leven en begeleid het proces van uitstippelen van de meest geschikte situatie voor de betrokkenen."

En daar was ik de afgelopen tijd dus mee bezig. Leuk, uitdagend! Vol vertrouwen dat ik op deze manier kinderen én hun ouders nog beter van dienst kan zijn.

Knappe Koppies Coaching
http://info07882.wix.com/kkcemmen (website in ontwikkeling)
contact: info@knappekoppiescoaching.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten