Zoeken in deze blog

zondag 23 november 2014

Het is er al vroeg uit

"Vandaag gaan we een tekening maken, zegt de juf. Mooi, denkt het meisje, want ze houdt van tekenen. Ze kan leeuwen tekenen en tijgers en boten en treinen. Ze pakt haar kleurpotloden en begint te tekenen.
Even wachten, zegt de juf. We beginnen pas als iedereen zover is. Als alle kinderen klaar zitten, zegt de juf: we gaan bloemen tekenen. Mooi, denkt het meisje en begint roze en witte bloemen te tekenen met oranje en blauwe hartjes. De juf ziet het en legt haar hand op de hand van het meisje. Kijk goed naar het bord. En juf tekent een rode bloem met een grote groene steel. Niet zo mooi, denkt het meisje. Maar ze durft dat niet te zeggen. Dus pakt ze een nieuw stuk papier en tekent net zo'n bloem als die van de juf.
De volgende dag vertelt de juf dat ze vandaag gaan kleien. Leuk, denkt het meisje want ze wil graag poppetjes maken en een beer en een slang. Ze pakt de klei en begint meteen te kneden. Wacht even, zegt de juf. Ik zal eerst voordoen hoe je een bord uit een bal klei kan kneden. Het meisje maakt daarna een bord zoals de juf dat wil.
Een paar weken later is ze eraan gewend geraakt om te wachten op de juf en daarna te maken wat de juf voordoet.
Dan verhuist het gezin en het meisje moet naar een andere school. Tijdens de eerste schooldag zegt de nieuwe leerkracht: vandaag gaan we een mooie tekening maken. Goed, denkt het meisje en ze wacht braaf af tot de nieuwe meester vertelt wat ze moet doen. Ze wacht en wacht, maar de meester zegt niets. Maak jij geen tekening? vraagt hij vriendelijk als hij langs haar tafeltje loopt.
Jawel, zegt ze, maar wat gaan we tekenen dan?
Dat weet ik pas als jij je tekening af hebt, zegt de meester lachend.
Hoe moet ik die tekening dan maken? vraagt ze.
Hoe? Gewoon zoals je zelf wilt.
Mag ik helemaal zelf de kleuren kiezen?
Natuurlijk, als iedereen dezelfde kleuren gebruikt, hoe kan ik dan weten welke tekening van wie is? zegt de meester en aait haar even over haar bol.
Dat weet ik niet, zegt het meisje en ze begint een rode bloem te tekenen op een grote groene steel......"

uit: Ouders, bedankt! rubriek: wijsheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten